بورسیت چیست؟
امروزه همزمان با بروز مظاهر مدرینته در زندگی و همچنین کم شدن فعالیت های ورزشی انسان، احتمال بروز اختلالات مفصلی بالا رفته است. اختلالاتی که دردهای عذاب آور و بعضا مزمنی را به همراه خود دارند. یکی از این بیماری ها که انواع گوناگونی نیز دارند بورسیت است. در این مقاله ی کوتاه سعی شده تا به زبانی ساده به این سؤال پاسخ داده شود که بورسیت چیست؟

ارائه ی تعریف از بورسیت!
پیش از تعریف بیماری بورسیت باید ریشه ی آن را معنا کرد. ریشه ی بیماری بورسیت در ملتهب شدن بورسها است. بورسها در واقع به کیسه های بسیار نازکی اطلاق می شود که در اطراف مفاصل قرار دارند و کارکرد آنها تسهیل حرکت کردن تاندون ها بر روی استخوان هایی است که در کنار آن تاندون ها قرار دارند. بنابراین، بیماری بورسیت به این معناست که بورسها ملتهب شده اند و حرکت تاندون ها بر روی استخوان های کنارشان به سادگی اتفاق نمی افتد.

علت بروز بورسیت چیست؟
مثل هر بیماری دیگری نمی توان تنها یک دلیل را برای بروز بورسیت بیان کرد. اما شاید مهمترین دلیل بروز این مشکل جسمانی که از فراگیرترین بیماریهای مفصلی است، فعالیت های شدید بدون توجه به نکات ایمنی بدنی و ورزشی است. برای مثال افرادی که بدون توقف و استراحت از یکی از مفاصل بدن خود کار می کشند در معرض بروز بورسیت هستند. علائم اصلی بروز بورسیت درد، تورم و حساسیت به حرکت است. مثلاً فرد بیماری که از بورسیت شانه رنج می برد علاوه بر احساس درد در آن ناحیه، شاهد ایجاد تورم و کم شدن دامنه ی حرکت شانه ی خود نیز خواهد بود. بورسیت در تمام مفاصلی که بورس در آنها ملتهب شود می تواند رخ دهد اما غلباً نواحیِ شانه، زانو، آرنج مفصل ران، مچ پا و تاندون آشیل را درگیر می کند. این امر نشان دهنده ی این موضوع است که در این نواحی میزان کار و عدم توجه به حفظ سلامت مفاصل بیشتر است. البته در موارد نادری بورسیت، ناشی از وجود یک نوع عفونت یا وقوع بیماری مثل نقرس است که خب این نوع از ابتلا به بورسیت چندان شایع نیست.
درمان بورسیت
بورسیت به شرط تغییر سبک زندگی، استراحت دادن به منطقه ای که آسیب دیده و مصرف مسکن هایی مانند آسپرین، ایبوپروفن و استامینوفن، تحت نظارت پزشک فوق تخصص درد، می تواند درمان قطعی داشته باشد. درمانی که در منزلتان اتفاق خواهد افتاد و نیاز به بستری شدن یا مداواهای بیمارستانی نخواهد داشت. در مواردی که منشأ بیماری بورسیت عفونی است پزشک بنا به تشخیصش آنتیبیوتیک تجویز می کند. از دیگر روش های درمانی انجام ورزشهای مرتبط با محل آسیب دیده است. همچنین ممکن است چند جلسه فیزیوتراپی نیز به فرد بیمار توصیه شود که در کم شدن درد ناشی از بورسیت بسیار مؤثر است. در موارد حادتر امکان این وجود دارد که تزریق کورتیکواستروئید نیز توسط پزشک درون بورس ملتهب شده انجام شود.
پیشگیری کردن از وقوع بورسیت
- مراقبت از مفاصلی که کارکرد بیشتری دارند. مفاصلی مانند کتف، زانو و مچ پا.
- استفاده از کفشهای مناسب برای راه رفتن های طولانی. اگر قصد دارید به مدت زیادی پیاده روی کنید لازم است که از کفش مناسب استفاده کنید. یکی از دلایل شاعِ بروز بورسیت زانو و مچ پا، استفاده از کفش های نامناسب است.
- بستنِ زانوبند میتواند در طول انجام ورزش یا پیاده روی تا حدود بسیار زیادی از ایجاد و تحمیل فشار مضاعف به زانو پیشگیری کرد. توجه داشته باشید که زانوبند می تواند زانوی شما را در وضعیت مناسبی قرار دهد.
- استراحت کردن بین حرکات تکرار شونده بسیار مهم است. اگر شغلی دارید که لازم است به حرکات تکرار شونده مشغول باشید، لازم است که در بازه های زمانی مشخص به استراحت بپردازید.
- گرم کردن بدن پیش از انجام ورزش بسیار اهمیت دارد.
- انجام حرکات هوازی پیش از شدت گرفتن حرکات ورزشی تأثیر چشمگیری در کم کردن احتمال بروز مشکلات بورسیتی دارد.
- تقویت قوای ماهیچهای بدن به طوری که فشار اصلی از روی مفاصل برداشته شود.